dimarts, 22 de novembre del 2011

Sistema electoral per CCAA

Aquests dies desprès de les eleccions, i més encara amb el debat que ja havia començat el moviment 15M, es parla molt sobre el sistema electoral espanyol i les seves injustícies a l'hora de repartir escons. Avui en dia utilitzem la llei d'Hondt amb un 5% necessari per el repartiment i amb circumscripcions provincials amb un nombre de diputats escollits per número de població. D'aquesta manera, on hi viu més gent, hi ha més escons ha repartir, això és evident. 
El tema central de la discussió és aquesta regla de tres que s'utilitza per representar els vots obtinguts en cada territori. Aquest sistema afavoreix el bipartidisme i sobretot castiga el tercer, com sempre ha passat amb IU. A més, sumat als vots en blanc que sumen el còmput total de %, fa que els partits minoritaris tinguis poques possibilitats d'entrar.
Per exemple, Equo, amb 220.000 vots ha obtingut 0 representació, ja que els seus vots han estat molt distribuïts per tot el territori i no concentrats en una província.
Altres escons han sortit molt barats, com GBai, que amb 40.000 vots ha tingut suficient, o Amaiur, amb 47.000. També el PP s'ha vist beneficiat pel sistema, ja que 550.000 vots de més respecte el 2008 ha sumat 32 diputats més. Això en part és injust i en part no, perquè és important en un sistema democràtic donar més representació a aquells territoris més poblats.
L'altre dia comentava pel twitter i pel meu blog el resultat que hauríem tingut si Espanya fos una única circumscripció, i feia que els parlament estigués molt més representat i molt més distribuït, sobretot en partits petits que d'aquesta manera els hi donen més opcions d'entrar, però per altra banda castiga la representativitat dels territoris, fonamental en els sistemes democràtics, ja que les llistes serien generals, entre d’altres coses i seria fàcil ignorar territoris.
Aquí ho podeu tornar a consultar:
http://bit.ly/tb7Em6

Ara el que vull fer és analitzar com quedaria el Parlament espanyol desprès de les eleccions del 20 de novembre si el sistema fos una mica més just en quan a representació i a més mantenint la divisió per territoris, una opció entre l'actual i la radical unitària. Es tracta de veure els resultats si les circumscripcions fossin per comunitats autònomes.
Amb els resultats obtinguts tindríem:

PP 174 (en perdria 12)
PSOE 108 (en perdria 2)
IU 19 (en guanyaria 8)
CIU 15 (en perdria 1)
UPyD 12 (en guanyaria 7)
PNV 6 (en guanyaria 1)
Amaiur 6 (en perdria 1)
ERC 3 (igual)
CC 2 (igual)
BNG 2 (igual)
Compromis 1 (igual)
FAC 1 (igual)
GBAI 1 (igual)

Com podem observar, la diferencia no és molt gran, de fet no entraria segurament ningun partit nou (cal tenir en compte que els resultats podrien ser lleugerament diferents si l'electorat votés sabent aquest canvi).
Però si podem veure que els escons queden millor repartits i el que és molt important, s'aprofiten molt més els vots. Abans, per exemple, es pot votar un partit com ICV a Girona, obtenir 30.000 vots i no aconseguir res, i tot això queda envà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada